Over ROLE kostuumbouw

Het gezicht achter het bedrijf

Fauntje
Hey! Leuk dat je interesse hebt in ROLE kostuumbouw als bedrijf!

Ik ben Lindy, oprichter en eigenaar van ROLE kostuumbouw.

Mijn hele leven heb ik al een passie gehad voor het maken van kleding. Eerst poppenkleertjes, en dekens voor mijn playmobil paarden. Daarna mijn eerste LARP kostuum.

Over tijd werd het mij duidelijk dat high fashion niet iets is waar ik interesse in heb. En nog veel minder de fast fashion die zeker in de afgelopen paar jaar een belangrijke rol speelt in ons straatbeeld. Met ROLE wil ik de duurzaamheid van de kleding van vroeger terug brengen. Niet alleen om de duurzaamheid hoor, maar ook omdat de kleding van vroeger een charme heeft die momenteel vooral nog in sprookjes terug te vinden is. Een charme en aesthetic waar ik voor leef en die dus ook een zware stempel drukt op het bedrijf. Het is daarom ook niet geheel toevallig dat het logo van ROLE klimop, veren en rozen heeft- dit is wat sprookjes en die aesthetic symboliseren voor mij.

Ik werk voltijd binnen dit bedrijf. Als kleermaker timmer ik hard aan de weg, en om daarnaast mezelf van (extra) inkomsten te voorzien, werk ik als freelancer bij verscheidene locaties.

ROLE kostuumbouw

Door informatie die ik op internet had gevonden besloot ik dat er een tegenbeweging moest komen aan de fast fashion. En die zou ik niet geheel alleen dragen- maar ik wilde er wel een bijdrage aan leveren. Mijn oorspronkelijke doel was om exclusief kleding op maat te maken, met enkele onderlagen die standaard op voorraad zouden zijn. 

In september 2020 was het zo ver. Ik ging naar de KVK om het bedrijf, toen nog onder de naam Shade of Yalo te registreren. 
Kort daarna vond ik echter een betaalde baan die een groot deel van mijn tijd op nam. Mijn privĂ© leven nam het andere gedeelte over van mijn tijd en Shade of Yalo kwam tot stilstand. Ik kreeg ook moeite met de bedrijfsnaam.

In 2022 ontmoette ik Heleen van Mama Mojo Haarlem. Haar passie voor haar werk deed de passie voor mijn bedrijf opleven en het duurde ook niet lang voordat ik mijn baan opzei en besloot mijn tijd volledig aan mijn bedrijf te wijden. Shade of Yalo werd ROLE kostuumbouw en, in plaats van fast fashion als geheel aan te willen pakken besloot ik te specialiseren op duurzame LARP kostuums. Om dit mogelijk te maken wilde ik extra fondsen uit freelance werk genereren (PayROLE).

Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om als ondernemer door het leven te gaan is he een keuze waar ik geen spijt van heb. Het is mij duidelijk geworden dat er vele voorwaarden zijn voor mij om goed te kunnen werken, en omdat ikzelf bekend ben met deze voorwaarden is het gemakkelijker mijn leven hierop aan te passen en deze toe te passen dan deze te communiceren aan een werkgever.

Heb je vragen? Of adressen waar freelancers gezocht worden? Ik hoor het graag van je! (Dit adres is niet bedoeld om reguliere vacatures heen te sturen)