ROLE kostuumbouw

 
 
 
 
 
 
 

Er zijn al enkele afgeronde projecten. Hier licht ik er graag een paar toe!

De komende projecten staan in omgekeerd chronologische volgorde. Dat betekent dat het nieuwste project bovenaan staat en het oudste project onderaan.

18e eeuws lijfje (2019)

Een 18e eeuwse lijfje. Dit kenmerkt zich door de platte voorkant en het taps toelopen. De patronen hiervoor heb ik, met behulp van internet, zelf gemaakt en ook het hele productieproces heb ik zelf achterhaald. Op de baleintunnels na is alles zonder machine gemaakt.

S01
Een materialenlijst van het lijfje. Op de baleinen na staat alles erop.
S02
De totstandkoming van de kern van de stays. Rechts is de tekening met baleinen nog op de stof gespeld. Deze werd met rijgdraad overgetrokken (midden) en hierna gestikt waarna de baleinen in werden gevoegd (links)
S03
De proefversie van het lijfje
S04
Na het afronden van de proefversie zijn alle delen op de buitenstof gelegd, en uitgeknipt.
S05
de boven- en onderkant werden kortgeknipt en voorlopig afgewerkt met een bindsteekje, zodat de draad eerder zou slijten dan de stof.
S06
Een close up van de mooi afgewerkte rand van een paneel. Er zijn (nog) geen steken zichtbaar op de buitenkant.
S07
De panelen zitten aan elkaar. De eerder genoemde binding is nu mooi zichtbaar maar ook de oneindige steekjes die de panelen verbinden.
S08
Close-up van de steekjes die de panelen verbinden. Hiervoor legde ik de draad in een "achtje" tussen beide panelen.
S09
De definitieve binding. Het lint werd eerst aan de buitenkant met een stiksteek opgestikt...
S10
... Omgevouwen en daarna aan de binnenkant met een zoomsteek afgewerkt. Zo zijn er nog steeds geen stiksels zichtbaar aan de buitenkant!
S11
En daarna zijn er met de hand zo'n 25 oogjes ingenaaid.
S12
Als laatste werd de voering ingenaaid om de kern te beschermen. Ook hier zijn minuscule steekjes gebruikt.
S13
De voering.
S14
... en het eindproduct, samen met het nachthemd wat hieronder staat.

18e eeuws nachthemd (2019)

Een 18e eeuws nachthemd, gemaakt van wit katoen en synthetisch draad. Dit project is volledig zonder naaimachine gemaakt. En het resultaat mag er zijn. Bij. tijde van schrijven (2024) is het nachthemd nog steeds in gebruik met maar twee kleine reparaties.

KN01
Een close-up van de gebruikte steekjes. 2 (stof)draden achterwaarts overslaan, 4 oppikken, voor het maken van een stiksteek.
KN02
De onderkant van zo'n zelfde stiksel. Waar de bovenkant netjes is, lijkt de onderkant wat slordiger omdat daar de "lange" draden zitten.
KN03
Het afwerken van naden. De ruwe randjes werden om elkaar heen gevouwen en vastgenaaid waardoor ze beschermd worden door de rest van de kleding
KN04
(2022) Enkele jaren later toch een foutje erin geslopen. Een van de hoekjes kon het even niet meer aan. Geen punt, dit is gerepareerd met wat rest stof.

18e eeuwse rok (2019)

Een 18e eeuwse rok. Deze sluit "apron front". Dat betekent dat er twee grote kieren in de zijnaden zitten,  welke ook als openingen naar een los onderliggende zak kunnen worden gebruikt. Lange linten binden rond het lichaam en knopen vast, zoals je een schort vast zou knopen. Daarmee kan de rok zonder rits, elastiek, knopen of haken aan.

RS01
De materialen gebruikt voor het maken van de rok. Nouja- en een paar tools.
RS02
De stof werd bovenin met minuscule rimpels geplooid om zo 1,50 meter aan stof in een heupband van zo'n 40 cm te krijgen.
RS03
Deze plooien werden vervolgens met een andere band van dezelfde stof omgewikkeld om zo rafels te voorkomen en om de plooien definitief vast te zetten.
RS04
En als laatste werd de zoom vastgezet om zo ook de onderrand af te werken.

Wolf kaproen (2019)

WC07
Het patroon van de wolf cloak uitgewerkt. Het is gebaseerd op een reguliere kaproen, alleen de staart is uit de losse pols toegevoegd.
WC06
Patroon en ernaast hetzelfde patroon uitgetekend op de stof, klaar voor knippen.
WC05
De mantel, uitgetekend buiten, en klaar om uitgeknipt te worden met het draadschaartje. Dit voorkomt dat de vacht kort geknipt wordt op de verkeerde plekken.
WC04
Work in progress op een andere locatie.
WC03
Close up van hoe de naad wegvalt in de dikke stof.
WC02
De eerste versie van de mantel is af! Alleen de oortjes nog die de wolvenkop accentueren
WC01
De oortjes zoals deze uit de restjes worden geknipt.