Realiteitscheck
zaterdag 2 april 2022


Welke dag was het gister?

Wie "Sora" op had gezocht, had erachter kunnen komen dat het het Japanse woord voor "lucht" is. Dus tenzij je als de keizer uit het sprookje verkleed wil gaan zou ik niet deze "nieuwe stof" gebruiken om kleding van te maken!

Welke stoffen kan je dan wel gebruiken als je de eigenschappen zoekt als gister beschreven?

Bij mijn weten zijn er dus zes groeibare vezels, waarvan er vier aan planten groeien. Deze vier zijn katoen, linnen, jute en hennep. De andere twee groeien van dieren, en dat zijn wol en zijde. Zelf ben ik geen fan van zijde want voor één vierkante meter zijdestof moeten 30.000 zijderupsen van hun jas ontdaan worden (en gedood worden).

Elasticiteit is echt een grapje. Het mengen van een stof met elastische polyamides zorgt voor de elasticiteit. Dat is simpelweg niet te bereiken. Tenzij dus de stof in een gebreide weving (zoals bijvoorbeeld een t-shirt) wordt gemaakt.

Alle boven beschreven vezels zijn wel makkelijk te kleuren. De kleurstof hecht namelijk aan de vezel. Dat betekent dat bij stoffen op synthetische basis de kleurstof vrij weinig heeft om aan vast te hechten waardoor het kleuren moeilijk wordt. Dat geeft op zich niks, maar het kan een project nog wel lastiger maken.

Van katoen specifiek weet ik dat het ook glanzend kan worden gemaakt. Bij het proces (mercenisatie) wordt de draad of stof onder spanning behandeld met een paar chemicaliën waardoor er een glans ontstaat.

Succes met het vinden van een stof die bij jouw project past!

Groetjes,

Lindesay

PS: Als laatste is de vraag wellicht of de webwinkel een grapje is.
Nee.. dat is het niet! Ik ben momenteel op zoek naar plekken waar ik geselecteerde vezels met een oeko-tex keurmerk kan inkopen, om jullie een kortere zoektocht naar kostuumstoffen te geven. Heb jij een lijntje voor me? Dan hoor ik het graag!