ROLE kostuumbouw

 
 
 
 
 
 
 

Blogs

Kostuum update donderdag 22 juni 2023
Perfectie van internet dinsdag 13 juni 2023
Sterker is niet beter dinsdag 30 mei 2023
Een creatief probleem woensdag 05 oktober 2022
Extra vaardigheden donderdag 11 augustus 2022
Vraagje dinsdag 02 augustus 2022
Motivatie woensdag 27 juli 2022
Terug van weggeweest vrijdag 15 juli 2022
Stop er eens mee! dinsdag 07 juni 2022
Gedaan is beter dan perfect maandag 16 mei 2022
Wees er op tijd bij woensdag 27 april 2022
Anders productief dinsdag 19 april 2022
Hoofdstuk 3 af zondag 10 april 2022
Realiteitscheck zaterdag 02 april 2022
Heb jij het al gehoord? vrijdag 01 april 2022
Door het blok zondag 27 maart 2022
Kritische blik

Goedemorgen, ik ben Lindesay de Moor van Shade of Yalo.

 

Ik onderzoek en maak Historisch Accurate kleding voor mensen die al gefrustreerd worden als ze een naaimachine zien staan, maar toch kritisch zijn op hoe ze erbij willen lopen. Voor hen maak ik kleding in tijdvakken van middeleeuwen tot voor de oorlogen.

 

Het is echter deze kritische blik waar ik het over wil hebben vandaag, aan de hand van een verhaal. Begin oktober heb ik een contract ondertekend voor een bijbaan, om zo een startend bedrijf te kunnen ondersteunen. Binnen twee weken heb ik het respect en waardering van de hoogst lokale leidinggevende gekregen, en na ongeveer een maand is er gevraagd of ik interesse had in promotie- iets waar ik overmorgen mijn training voor begin.

En hoe komt dat? Omdat ik dus kritisch ben. En niet bang ben mijn bevindingen te delen.

Dat gebruik ik ook bij Shade of Yalo. Buiten dat ik dus kleding maak, onderzoek ik hoe het vroeger werd gemaakt, en hoe het zo goed mogelijk terug tot leven kan worden gebracht.

En het resultaat? Kwalitatieve, duurzame kleding, welk historisch zo accuraat mogelijk is.

 

Momenteel kom ik graag in contact met winkels die interesse zouden kunnen hebben in het doorverkopen van mijn producten. Dus kent u zo iemand?

 

Verwijs ze dan door naar mij, Shade of Yalo, Lindesay de Moor. Dankuwel

Korsetmythen

Pitch by conn-X-e 30-09-2020

Goedemorgen en welkom bij mijn miniles over korsetmythen.
Mijn naam is Lindesay de Moor van Shade of Yalo, en mijn beroep hier is historisch onderzoeker en kleermaker.

Allereerst, wat ik hier vast houd is wat ik vier weken geleden onder mijn kleding had. Dit is geen korset. Alles voor de 19e eeuw, 1800 of beter bekend als Victoriaanse tijd, worden ook wel, met mijn beste vertaling, keurslijven, of in het engels “stays” genoemd.

Ten tweede. Als je op Wikipedia kijkt, wordt verteld dat strak insnoeren populair was onder vrouwen, wat korsetten per definitie slecht maakte.
Als een korset werkelijk zo slecht was voor een vrouw, zouden ze nooit voor meer dan 2 eeuwen gedragen worden. Zelfs een patriarchische omgeving kan hier niet voor zorgen. 
Dicht insnoeren werd zelfs gezien als een teken van ijdelheid en derhalve de neus voor opgehaald. De reden dat wordt aangenomen dat te strak snoeren populair was, is waarschijnlijk door de grote media aandacht hiervoor. Echter, aardbevingen in Groningen zijn niet populair, toch wordt er overal aandacht aan besteed…
Daarvoor was strak insnoeren niet eens mogelijk. Als je kijkt naar de oogjes van mijn keurslijf zie je dat ze geborduurd zijn. Een koord hier te strak in zetten maakt het keurslijf kapot. Gezien het feit dat deze dingetjes niet goedkoop waren is dat een no-go.

En als laatste. Vrouwen in korset of keurslijf konden niks doen.
Voor iedereen die vier weken geleden aanwezig was, jullie zagen hoe ik gewoon kon staan, zitten en lopen. Maar daar blijft het niet bij. Als je wat googelt op “corset myths” kan je makkelijk video’s vinden over hoe mensen met replica’s van korsetten aan verschillende sporten doen. Onder andere schaatsen, dansen en paardrijden gaan gewoon prima.

Mocht u vragen hebben, of interesse in een korset, neem dan vooral contact met mij op!

Wie ben ik?

Pitch bij conn-X-e 16-0-2020

Goedemorgen,

Ik ben Lindesay, en als je naar mij kijkt zijn er drie dingen die op kunnen vallen

  1. Nee, in het openbaar draag ik geen broeken. Ik beperk me tot rokken.
  2. Ik heb een vreemde hobby, die ook wel naaiwerk heet. Misschien heb ik daar ook mijn beroep van gemaakt *onschuldig gezicht*
  3. Ik heb nog een vreemde hobby: Onderzoek doen. En daar wil ik het vandaag over hebben.

Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd van mijn bachelor opleiding Biologie. Deze opleiding was universitair, en mijn eindverslag rondde ik af met een 8,5.
Ik hoor je nu al denken: “Maar Lindesay, waarom ben je niet met een master doorgegaan?”
En dat is een goede vraag, want ik had hier de potentie voor. Echter, tijdens de bachelor, ontdekte ik dat, ondanks dat biologie een enorm interessant vak is, mijn passie hier niet geheel lag. 

Namelijk, op een middag lag ik wat youtube te kijken, zoals vermoeide studenten dat wel eens doen, en ik zag een video van een jonge vrouw die historische kostuums maakte, en rustig maar enthousiast uitlegde wat ze deed. Dit stak me aan en binnen de kortste keren zat ik aan een project wat ik al maanden uit had gesteld.
Tijdens de rest van mijn lessen zat ik vrij steevast met een naald en draad in mijn handen
Vanuit mijn studie biologie heb ik echter wél leren onderzoeken, een vaardigheid die ik nu nog veelal gebruik, want voor histor

Als we even vooruit springen, vond ik het onderzoek van mijn stage eindproject ook erg leuk. Echter, na een goede dag werken kon ik wel echt op zijn. Slakken zijn nou eenmaal niet oneindig interessant. Dat is mijn begeleider overigens niet met me eens.
Deze maand was ik voor mijn eigen werk de literatuur ingedoken. Toen de klok 5 sloeg bruiste ik nog steeds van energie.
De echte reden dat ik dus Shade of Yalo op heb gericht, is dat ik graag mijn onderzoek naar historie deel, mijn creaties wil verspreiden en vooral dat ik ruimte in mijn eigen kledingkast over houd.

Introductie van Shade of Yalo

Pitch bij conn-X-e 02-09-2020

Heeft u ooit nagedacht over iets simpels als uw kleding?

Sinds 2002 wordt ongeveer 60% meer kleding gekocht en deze wordt half zo lang in bezit gehouden vergeleken met voor 2002. De reden dat kleding meer gekocht word is ‘fast fashion’ oftwel goedkope “wegwerp kleding”. De reden dat het zo goedkoop kan is omdat anderen de prijs voor u betalen. Als u daar meer over wilt weten, vraagt u er gerust over na mijn pitch.

Als tegenbeweging ben ik bezig met Shade of Yalo oprichten. Mijn bedrijf maakt kleding, maar let vooral op duurzaamheid. Mijn voornaamste inspiratiebron hierin is historie, met nadruk op de tijden voordat aardolie grootschalig gebruikt werd, omdat in deze tijden kleding als primaire doel had om lang mee te gaan. Sommige jurken in die tijd gingen zelfs meerdere generaties mee!

Kleding die los zit verkoop ik per confectiemaat maar dit is zelden de buitenkleding. Deze maak of verstel ik op maat van de drager. Op deze manier staat het gegarandeerd goed

Want dat is waar Shade of Yalo voor staat. Duurzaamheid, eerlijkheid en degelijkheid