Door het blok
zondag 27 maart 2022


Heb jij ooit eens iets gemaakt?

De meeste mensen die deze brief krijgen zijn creatieve geesten dus, ik neem aan (sorry als ik dat bij jou verkeerd doe) ja.

En ben je wel eens vast komen te zitten daarin?

Gebaseerd op mijn eigen ervaring neem ik ook hier aan "ja".

En dat is niet eens alleen in het ontwerpproces. Iedereen kan op de "gekste" stappen vast komen te zitten. een klein, simpele handeling die o zo moeilijk lijkt. Maar hoe ga je daar mee om?

Leg het even weg

Meest naaisters kennen wel een UFO stapel of een "ondeugende" stapel. Een stapel aan spullen die niet samenkomen zoals ze samen zouden moeten komen, of de inspiratie of motivatie is er even uit. Er worden veel grappen over gemaakt, maar het principe is idee niet verkeerd. Door het even weg te leggen geef je jezelf de ruimte om na te denken, en je forceert jezelf om niet door te gaan. Zo heb ik zelf een werkstuk al een week op de paspop hangen en kwam gister pas het idee hoe door te gaan.

Het is dus ook aan jou om het in zicht te houden of niet. Voor mij geldt "uit het oog, uit het hart", dus de mand met spullen die half af zijn krijgt veel minder aandacht dan spullen die schijnbaar achteloos over de paspop zijn gedrapeerd.

Laat er een ander naar kijken

Heb je niet de luxe van tijd? Probeer dan eens met een ander over je project te sparren. Misschien geven zij jou ideeën, of zelfs toestemming (als je dat van jezelf nodig hebt), om iets nieuws te proberen. Of, nou ja, toch dat ene idee uit te voeren.

Probeer het op een proeflapje

Sommige mensen zitten vast met een nieuwe techniek. In dat geval zou ik aanraden stofresten te pakken, de echte stof of -combinatie na te maken en dan de nieuwe techniek kort uitproberen voordat je in het diepe gaat. Zelfs met een techniek die je stiekem al kan, kan het het nodige zetje zelfvertrouwen geven. En geloof me, zelfs de meest ervaren naai(st)ers doen dit nog.

Begin opnieuw

Dit is waarschijnlijk de meest drastische, maar het werkt wellicht. Zeker met ontwerpen of proefversies kan dit je uit de blokkade trekken. als iets nét niet goed voelt, is het niet slim om tegen het gevoel te vechten en door te blijven gaan. Ga na wat er mis is, ga een paar (of heel veel) stapjes terug en ga daar verder. Het geeft uiteindelijk een resultaat waar je blijer mee bent.

Neem je rust

En als allerlaatste, maar misschien wel het belangrijkst, soms loop je vast omdat je andere behoeften niet op peil zijn. Als je moe bent zijn dingen sneller negatief dan wanneer je energie hebt, als je trek hebt is het zinloos om te proberen te creëren, enzovoort enzovoort. Laat creativiteit niet ten koste gaan van jezelf, want uiteindelijk zijn allebei kapot.

Hopelijk was dit nuttige informatie! Een creatieve blokkade is niet heel vreemd en niet erg. Het betekent niet dat je Nooit Meer wat creatiefs kan doen. Maar nu is even niet het moment.

Waar ben jij mee bezig? Zit je ergens mee vast? Laat het me weten!

Liefs, Lindy